top of page

5 tips uka før løpsdag



Nå er det litt over en uke igjen til Oppdal fjellmaraton og som påmeldt kan en begynne å føle på spenningen. Treningsgrunnlaget skal være lagt, nå handler det om å prikke inn dagsformen til løpsdagen. Den erfarne fjelløperen og friidrettsutøveren, Ånung Viken har selv noen retningslinjer som kan være en livbøye om rådvillheten tar overhånd. Disse deler han gjerne med deg.



Ånung Viken vant 42 km i 2018. Han sikret seieren på Oppdal Fjellmaraton med tiden 04:01:15.

1. Innhøste overskuddet

Man skal ikke legge noe grunnlag nå, det er for sent. Fram til løpet handler det om å finne overskudd ved å kutte ned på treningsvolumet. Dette bruker jeg å gjøre ved å kutte varigheten på treningsøktene til halvparten, men beholde intensiteten og hyppigheten fram til de siste dagene. Da får man rom til å restituere seg for å være fysisk og mentalt klar når den store dagen kommer. Men dette avhenger av hvor hardt du har trent fram til nå, er kroppen sliten kan det være lurt å starte nå med nedtrapping. Har du ligget på plussiden, så kan du vente til de siste 3-4 dagene. Men dropp den lange langturen, den kommer ikke til å bringe et mirakel.


2. Kontroll og tro på utstyret

Skal man finne tryggheten og selvtilliten som trengs, kommer man nok ikke utenom utstyrssjekken. Det som er så fint med løping er at det ikke er så mye utstyr å holde styr på. Men at løpeskoa er testet og godkjent i det terrenget som det skal brukes er det viktigste. I tillegg bruker jeg en lett løpevest/løpesekk med plass til lett overtrekksutstyr. Jeg bruker også 2 softflasker på 250 ml som enkelt kan fylles opp i bekker underveis.


Ånung Viken anbefaler at du dropper kveldskaffen og Netflix-serier i senga. Nettopp det kan gi deg det ekstra giret opp Dynafit-bakken på løpsdag.

3. Finne riktig spenningsnivå

For noen stjeler nervøsiteten av livskvaliteten i lang tid i forkant, mens andre kan ha tenning som en bløt fyrstikk fram til løpet. Her kan en bevisst regulering gjøre at man henter fram gullformen til fjellmaraton. Da er det viktig å benytte gode metoder for å gire seg opp eller ned. For meg går det rett til femte gir med visualisering av løpet og hvordan jeg skal lykkes. Skal du ta det ned så bruk gjerne noe som er en utprøvd skuldersenker. For meg kan dette være yoga, musikk, meditasjon og å være ute. Du har sikkert dine egne metoder, bruk dem.


4. Ernæring og søvn

Det er ikke nå du skal begynne på detox juice-diett i et desperat forsøk på å nå en viss vekt. Her er det viktig å skille fjelløping fra kampsport. Kroppen fungerer best med den kosten og vekta den er vant til, så fortsett sånn fram til konkurransen. Spis og drikk ofte de siste dagene. Søvnen gjør du lurt i å optimalisere, da ville jeg droppet den sene kaffen og Netflix-serier til man sovner.


5. Gjør noe du har trua på

Om du har en lykkeamulett, et godt minne fra et tidligere løp, eller ståltrua på grandiosa som vinnerkost, tvihold på det og bruk det for alt det er verdt! Og for all del ikke kast dine egne metoder på båten for rådene til såkalte «eksperter» de siste dagene. Placebo er din gode venn.


Lykke til med forberedelsene, så sees vi på startstreken!


 




bottom of page