• Enern Oppdal

6 gode tips fra Sykkelenern-eksperten


– Terrenget i den nye traseen er veldig fint og ikke alt for teknisk krevende, mener Sigurd Mellemsæter. Her leder han an under Saltdalshytta Sykkelenern 2018.

Hvordan forbereder du deg best mulig til rittet? Fjorårets andreplass i Saltdalshytta Sykkelenern, Sigurd Mellemsæter gir deg gode råd til både forberedelsene i ukene før og tips på selve rittdagen.


1. Hvordan trene i forkant av Saltdalshytta Sykkelenern?

– Den nye løypa byr på mye flott og lett sykling på sti og grovere terreng. I forkant bør du derfor trene mest mulig i sånt terreng. Slik blir du både raskere og få en god sykkelopplevelse underveis i rittet. Jeg anbefaler minst én langtur på 2-3 timer i uka på sti. Har du knapt med tid - kjør naturlige intervaller i terrenget. Høy puls i kneiker, og lav puls i nedoverkjøringer. Generelt vil jeg anbefale alle som skal delta å få mest mulig timer på sti før 10. august.


2. Hva slags type sykkel vil du anbefale å bruke under rittet?

– Selv vil jeg komme til å bruke en rittfulldemper. En aggressiv sykkel som responderer bra på tråkket, men med dempere som tar unna mye av slag fra terrenget. En slik type sykkel betyr litt ekstra vekt, men gir mindre energibruk i terrenget.

Sykkelenern-traseen byr på relativt enkel teknisk terrengsykling, og et stort innslag veldig fine stier. Det er en super inngangsbillett til terrengsykling! Derfor vil alt som heter terrengsykkel være mulig å sykle på i traseen. Du kan fint bruke en hardtail på rittdagen.Brede dekk med grove knaster er en fordel i det grove terrenget i traseen.

3. Når det kommer til dekk og lufttrykk - hvilke råd vil du gi?

– I fjor var traseen svært bløt på grunn av heftig regnvær dagene før. Da var det en stor fordel å ha dekk med grove knaster som griper godt i bløtt terreng. Uansett vær og forhold bør du velge dekk som har god gummi og gode knaster. Disse kan gi dårligere fart på grus, men du vinner mye i de grovere terrengpartiene. Dessuten anbefaler jeg dekk med stort volum, altså brede dekk. Da er det mulig å sykle med mindre luft i dekkene.


4. Hva bør en sjekke på sykkelen før rittet?

– At bremsene fungerer og at det er riktig lufttrykk i dekkene. Sjekk også at dekkene ikke er ødelagte. Gå over girsystemet og vask bort gammel olje. Dette gjør at sykkelen triller lettere.


5. Hvordan skal deltakerne disponere kreftene under rittet?

– Det er selvfølgelig lett å bli dratt med i starten, men jeg vil anbefale folk å ta det med ro. De første 10 km har jevnt med sti og motbakker, det er derfor dumt å brenne alt kruttet her. Spar heller til lengre ut i løpet, da kan du gasse på kneikene og de mer tekniske partiene. Underveis i løypa er det noen flate gruspartier, bruk disse til å hvile og sørg for å få i deg både drikke og næring. Det er også en del partier med sammenhenger klopper, her må du feste blikket langt frem for å klare å holde linja bedre. Ser du ned på dekket er det fort gjort å begynne å vingle.


6. Det går rykter om en ny, utfordrende motbakke som er umulig å sykle opp. Hvordan vil du løse denne?

– Her er det nok ikke mange som vil klare å sykle opp nei, jeg er usikker på egne vegne også. Bakken er ikke lang, men har en bratt vinkel med både steiner og røtter. Jeg spår at det blir en del kaos i denne bakken. Derfor vil jeg anbefale å hoppe av sykkelen i god tid før bakken, og løpe forbi køen. Slik slipper du å miste for mye fart, og kan raskt forsere en del plasser før den sammenhengende kloppa som kommer rett etter bakketoppen.Sigurd Mellemsæter (t.v.) sikret andreplassen bak Knut Erik Nesteby under fjorårets Saltdalshytta Sykkelenern.

Sigurd Mellemsæter (21):

Oppdaling - bosatt i Lillehammer, snart Trondheim. Utøver på elitesatsingen til Lillehammer CK.

1. plass Saltdalshytta Sykkelenern 2017 og 2016, 2. plass 2018

1. plass Orklarittet 2018

1. plass Molde Challenge 2017

1. plass Birkebeinerrittet 2017

2. plass Transøsterdalen 2017Vil du få sjekka oppsettet av sykkelen din (lufttrykk og dempere)? Bli med på teknikkurs og gjennomkjøring 2.-3. august. Les mer her.

318 visninger

Nyhetsbrev 

Meldt deg på vårt nyhetsbrev å få en påminnelse om kommende arrangement,  teknikktips, sporty happenings ol... 

Enern Oppdal
O. Skasliens veg 1
7340 Oppdal

Telefon: 950 22 478
Email: info@enern.com

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

© 2019