top of page

Løypebeskrivelse Fjellmaraton

Oppdatert: 14. aug. 2019

Har du ikke løpt Oppdal fjellmaraton før? I denne løypebeskrivelsen tar vi deg med gjennom de 42 kilometerne, men husk, vi vil aldri klare å beskrive opplevelsen maratontraseen vil gi deg. Det er bare en ting å si - gled deg til løpsdagen!


42 km - starten og første etappe

Du går av bussen ved Gjevilvasshytta, i hjertet av Trollheimen. Det er grytidlig morgen, fjellufta er klar og rå. Stemninga ved startområdet er rolig og spent. Deltakerne tripper rundt på tunet utenfor turisthytta, og venter på startskuddet. 42 km venter før målgang i Oppdal sentrum.

Foto: Trond Aalde, Start Gjevillvassdalen 42km

Starten går, og de første 600 meterne går langs grusveien nordover. Feltet posisjonerer seg før veien går over til sti i bjørkekledt skog. Terrenget er kupert, men lett å løpe i. Det går ikke lenge før tregrensa passeres, og du kan skimte Høghøa 1308 moh. Etter drøye 5 km har du kommet ved foten av Høghøa. Ryggen følges oppover mot toppen, etter 350 høydemeter passerer du varden. Det er ikke sikkert du registrerer hvor vakkert det er rundt deg, men herfra har du fantastisk

utsikt til både Blåhøa og Svarthetta i Trollheimen.


Herfra går løypa østover mot Grønhøa (1157 moh.) Terrenget er lett uten å følge en tydelig sti. Men løypeflaggene setter retningen, og du løper lett i nedoverbakkene. En seig, men kort kneik før Grønhøa, drar pulsen opp igjen. Etter at toppen er passert kan du glede deg over en herlig flytsti helt ned til første drikkestasjon ved Svahøvegen! Pulsen roer seg, føttene finner rytme, kanskje løper du fra noen som passerte deg på tur mot Grønhøa. Du føler deg sterk, og nyter tilværelsen.Ved drikkestasjonen har du løpt 13 km.


Herfra går løypa over i et lett terreng med mykt underlag i ca. to kilometer. Terrenget blir tøffere når du nærmer deg Nonshøa, og noen ordentlige motbakker vil sette pulsen på nye prøver. Beina er derfor temmelig stive når du når det høyeste punktet ved Nonshøa på 1156 moh. Du forsøker å få fart på beina på en fin sti nedover mot Nerskogveien. Det er likevel brutalt når beina møter fylkesveien, og du skal følge denne i 1,5 km. Uansett, nå er du kommet til Remma og drøye 19 km er unnagjort! Her skal du fylle opp med både væske og mat ved matstasjonen på Remmasætra.


22 km - fine flytstier

Remma er også starten for 22 km. Disse starter i puljer fra kl. 10.30. På Remma er det også sperretid for deltakere fra 42 km. Etter kl. 12.00 vil ingen få passere her.


Foto: Trond Aalde, Start Remma 22 km

Nå skal du opp til løypas høyeste punkt - Storgruvpiken 1389 moh, og dit er det 430 høydemeter. Løypa går på fin sti over tregrensa, og i enkelte parti vil du vurdere om du skal løpe. Kanskje er det likevel greit å spare krefter, etappen opp mot Storgruvpiken er tøff for de aller fleste. Her vil du kanskje føle at det er fryktelig langt igjen til mål. Men hold ut, snart passerer du varden på Storgruvpiken, og løypa går over i lettere parti igjen.


Fra toppen ser du hele fjellrekka du skal følge frem mot Stensesbruna. Synet er mektig, og mulig du vil mene det ser fryktelig langt ut. Men fortvil ikke, nå venter morsomt og artig løpeterreng. Nedover fra Storgruvpiken går det fort unna mot Gammelsæterberga og Kinna. Terrenget er lett kupert, enkelte motbakker avløses av lengre nedoverbakker.


Fra Kinna løper du langs kanskje traseens aller fineste stiparti! Det er flyt, det er gøy og stive bein mykner til og setter fart. Etter en kort oppoverbakke mot Stensesbruna, ser du en kjempe dukke opp sidesynet. Der er Vålåstadhåmmeren, monsterbakken eller Dynafit-bakken. Glem den for ei stund, gled deg heller over nedoverbakkene og at du snart er kommet til en ny matstasjon ved Vekveselva. Her er det også sperretid for både 42/22 km. Etter klokka 14.00 vil ingen deltakere få passere her.


Dynafit-bakken

Etter matstasjonen og du tar fatt på de siste 12 kilometerne inn til mål, skal du over ei smal bru for å passere Vekveselva. Før brua er det også en svært krevende nedoverbakke. Her er det lagt ut tau, og alle deltakere er oppfordret til å senke farten og ta hensyn til hverandre i den korte, men altså veldig bratte skrenten ned til elva.


Vålåstadhåmmeren nærmer seg, og opp fra elveområdet er det en bratt oppoverbakke, før løypa går over på en grov og teknisk sti frem mot bunnen av Vålåstadhåmmeren. For den som fremdeles har mye futt i beina, gjelder det å samle alle energi for å forsøke seg på spurtprisen opp Dynafit-bakken. Vi andre sørger for å sette en fot foran den andre, uten at melkesyra tar fullstendig overhånd. Du kikker litt rundt deg og møter blikkene til andre deltakere. Du konstaterer at de har de like tungt som deg oppover den harde monsterbakken.


Endelig! Toppen er nådd - 1186 moh. Du har spart litt drikke og næring i sekken som du fyller på med. For nå handler det om å komme seg til mål. Selv om du trodde at toppen var nådd, venter det faktisk en slak og lite motiverende stigning etter Vålåstadhåmmåren, frem mot Stølbekken. Bit tennene sammen, et fint parti venter deg snart.


Fjellmila og innspurten

Så fort du har passert bekken vender stien retningen mot Ørsnipen og senere Vangslia. Ved denne strekningen har også deltakerne fra Fjellmila kommet seg inn på maratontraseen, og herfra samler løypa alle de tre distansene i Oppdal fjellmaraton og inn mot mål. Når du nærmer deg Vangslia, kan du endelig skimte Oppdal sentrum.


Foto: Tommy Rønningen

Siste matstasjon stopper du ved på toppen av skiheisen i Vangslia. Her håndteres også sperretid. Etter kl. 16.00 får ingen deltakere passere her. Nå er du kommet inn i skianlegget, og herfra går det nedover overfartsløypa mot Ådalen på en tydelig, men relativt teknisk sti. I Ådalen fortsetter du fremover langs overfartsløypa som går over til Hovden. Gresskledt, fin sti fører den stadig fremover i to kilometer før du tar av fra overfartløypa og inn på innmarksbeite ned mot Gamle Kongeveg.


Du nærmer deg Oppdal sentrum, og siste kilometeren løper du langs gang- og sykkelveien ved RV70. Du hører speakeren og publikum stadig sterkere, og på toppen av den aller siste motbakken du skal forsere, ser du mål. Etter 42 km passerer du mållinja, du smiler, du er skjelven i beina og du er stolt av deg selv. Sammen med hundrevis av andre deltakere har du løpt Oppdal fjellmaraton. En helt unik opplevelse. Du får medaljen rundt brystet, arrangøren takker for at du deltok og ønsker deg vel hjem.


bottom of page