Turer og gradering

Vanskelighetsgrader på sykkelturene

I forkant av festivalhelgen vil påmeldte få tilsendt et spørreskjema på e-post, slik at du og eventuelt ditt sykkelfølge, får velge vanskelighetsgrad for festivalhelgen. Det er nødvendig at ALLE som skal på Oppdal sykkelfestival svarer på dette skjemaet. 

PS! Sjekk søppelposten i forkant av arrangementet. 

 

Når vi fordeler turene tar vi hensyn til to forhold: 

1. Gradering (tekniske ferdigheter): 

 

Blå/middels: For litt øvede syklister med noen tekniske ferdigheter. Sti med mindre hindringer og enkle, tekniske partier.

 

Rød/krevende: For viderekommende syklister med gode tekniske ferdigheter. Sti med krevende hindringer og tekniske partier.

 

Svart/ekstra krevende: For erfarne syklister med veldig gode tekniske ferdigheter. Sti med meget krevende, uunngåelige hindringer.​

2. Ønsket tempo: 

 

Ganske lett: Rolig tempo med flere gode pauser underveis / Har syklet litt tidligere

 

Litt tungt: Moderat tempo, pauser underveis / Har syklet endel tidligere

 

Temmelig tungt: Relativt høyt tempo, pauser underveis / Har syklet endel tidligere

Dersom turgruppen du er tildelt blir feil mtp. tekniske og fysiske ferdigheter vil det være mulig å endre turgruppe. Dette gjør du ved å henvende deg til sekreteriatet på festivalområdet. 

Eksempel turbeskrivelser

 

Nedenfor kan du lese litt mer om et utvalg turer og hva du kan forvente ved valg av turer. 

 

Stisykkel (fulldempet)

 

Blå: Svarthaugen (ganske lett)

954 m.o.h. med kort vei fra sentrum, panoramautsikt med passe helling for å sykle opp og ned. Et turmekka for syklister og turgåere. Svarthaugen har flere stier: Normalstien, Bakdøra og Nysæterstien (delvis rød). Stien starter i bjørkeskog og ringler seg frem på sauestier, over svaberg og noen klopper. Nedover kan du sykle så raskt du klarer og du har som regel god oversikt over stien.

 

Rød: Kåsen med Ålma (litt tungt)

Kåsen er en av Oppdals mest varierte sykkelområder, kun 5 minutter fra sentrum. Her kan vi sykle stier som Stortrollet, Lille trollryggen, Ålmastien og Sentrumstien. Hvis dette ikke er nok, kan vi garantere at vi har noen ess å plukke frem. Stiene er varierende og består av stein og røtter, noen tekniske crux og god flyt på barnålsstier. Klatring skjer hovedsakelig på grus/traktorvei.

 

Rød/svart: Hovden – Aurhøa - Stølhøa (temmelig tung)

​Tunge høydemeter opp, morsomme høydemeter ned! Vi sykler opp til Aurhøra (1280 m.o.h.) og Stølhøa (1284 m.o.h.). For den som lurer, så ligger Oppdal stasjon 545 m.o.h. Etter turen opp på fjellet, som nok innebærer noe dytting, belønnes du med rå nedkjøring i magisk terreng. Tidvis noe teknisk, men våre guider har gode tips til deg. Underlaget varierer fra rask sauesti til mer teknisk og røft.

 

El-stisykkel (fulldempet)

 

Blå: Orkelsjørunden (ganske lett)

Sykle langt, ganske fort og sånn passe teknisk? På fulldempet el-stisykkel? Oh yes, da er dette en av turene du kan få med deg! Vi sykler rundt Orkelsjøen på en smal sti, laget av sauer, opp og ned Flåen og runder av med mange høydemeter ned mot Oppdal. Vi ender fort opp med 3-4 mil i vakkert høyfjellsterrenget der stialternativene er nesten uendelige.

 

Rød/krevende: Hevlesekspressen (litt tungt)

En langtur med innslag av grusvei, «traktorsti», singeltrack og litt asfalt på vei hjem. 22 km rundt Allmannberget med episk utsikt mot Gjevillvasskamban og Trollheimen. 630 høydemeter med moro som lemper seg utmerket for el-stisykler. Nedkjøringen er tidvis teknisk og utfordrende.

 

Grus-/terrengsykkel (halvdempet)

 

Blå: Nordsløyfa Enerntraséen (ganske lett)

Denne stien er en del av «nye Enern», for de av dere som deltok i 2018. Dette er en kupert løype med lett teknisk sti, grusveg og traktorvei. Noen artige nedkjøringer, noen lette klatringer og morsomme kloppe-partier. Ca. 15 km.

Rød: Orkelsjøenrunden (temmelig tungt)

​Stigning opp til Flåen på ca 10 km. Der tas det av på lett teknisk sti over til Orkelsjøen. Artig og lett teknisk nedkjøring ned til nordenden av Orkelsjøen. Deretter noen lette kilometer langs grusvei før vi tar av på stien tilbake til Oppdal. Videre er det lett teknisk sti i småkupert terreng til du når høyeste punkt. Siste del av nedkjøringen kan kjøres på veg eller på en mer teknisk sti. Begge deler innbyr til litt fart for den som tør! Lett stisykling tilbake til start. Runden er ca 35 km totalt.